Entry-header image

5 locuri uimitoare din județul Vâlcea

valea oltului- locuri uimitoare din județul Vâlcea

În acest articol vă vom prezenta 5 locuri uimitoare din județul Vâlcea, pe care veți dori să le vizitați imediat. Dacă nu ai vizitat această zonă minunată până acum, atunci este timpul să o faci!

Județul Vâlcea, situat în sudul României, se întinde pe o suprafață de 5.765 km² și se învecinează cu județele Alba și Sibiu la nord, județul Argeș la est, județul Olt la sud și sud-est, județul Dolj la sud-vest, județul Gorj la vest și județul Hunedoara la nord-vest.

Prin așezarea sa geografică și faptul că aici găsești toate formele majore de relief: munți, dealuri subcarpatice, podiș și lunci cu aspect de câmpie, dispuse în trepte de la nord la sud, județul Vâlcea este destinația ideală pentru iubitorii de natură. Liniștea oferită de această oază te va încânta și te va ajuta să te relaxezi și să te detașezi de problemele și agitația orașelor mari. Județul Vâlcea este renumit pentru peisajele naturale spectaculoase, dar și pentru monumentele istorice care sunt vizitate de mii de turiști anual.

1. Valea Oltului

Începem topul nostru cu primul din cele 5 locuri uimitoare din județul Vâlcea – Valea Oltului. Acesta este unul dinte cele mai spectaculoase obiective turistice din județul Vâlcea. Defileul Oltului se întinde pe o lungime de 47 de kilometru, fiind cel mai lung defileu din țară. Există un drum strategic care face legătura între Transilvania și Oltenia de peste 2000 de ani. Valea Oltului a fost unul dintre cele mai importante drumuri din Dacia, atât din punct de vedere comercial, cât și militar. Șoseaua Oltului este una dintre cele mai circulate din România, fiind cea care traversează Carpații prin defileul Oltului. Valea Oltului este o zonă spectaculoasă, cu peisaje minunate, pe care vei dori să le imortalizezi la fiecare pas. Există mai multe stațiuni pe Valea Oltului printre care:

  • Stațiunea balneoclimaterică Băile Govora
  • Stațiunile balneoclimaterice Călimănești, Căciulata și Băile Olănești
    Efectele binefăcătoare ale acestor stațiuni se datorează apelor ce izvorăsc din munte și sunt cunoscute încă de pe vremea romanilor. Mii de turiști aleg să-și petreacă vacanțele în aceste stațiuni, întrucât au parte de tratamente ce îi ajută în tratarea diferitelor afecțiuni reumatice.

2. Cetatea romană Arutela

Cetatea romană Arutela este localizată pe Valea Oltului. Această cetate a fost construită de romani și este un adevărat sistem de fortificații, unde funcționau unități militare romane. Ruinele cetății au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice din 1890-1892, de Grigore Tocilescu. O parte din această fortificație a fost distrusă de amenajarea căii ferate Râmnicu Vâlcea – Râul Vadului. De asemenea, construcțiile hidrografice de pe râul Olt, din anii 70 și 80 au făcut ca ceea ce s-a mai păstrat din castru să fie acoperit de apă.
Puteți observa pe Valea Oltului, pe malul stâng, foarte aproape de mănăstirea Cozia, o replică a castrului care afost inclusă pe lista monumentelor istorice.

3. Peștera Lacul Verde

Dacă vă aflați pe Valea Oltului, trebuie să vizitați Peștera Lacul Verde, unul din cele 5 locuri uimitoare din județul Vâlcea.

Peștera Lacul Verde sau Peștera de Smarald, este un loc unic prin care Vâlcea „vorbește cu cerul și pământul”. V-am făcut curioși în legătură cu acest loc minunat? Această peșteră este situată în Canionul Cheii. A fost explorată și trecută pe hartă în anul 1978 de către Cercul de Speologie „Niphargus’’ Râmnicu Vâlcea.

Peștera Lacul Verde a căpătat această denumire după culoarea intensă a lacului, care se află în interiorul peșterii, în sala mare. Este un ochi de apă de circa 10 metrii pătrați, dar cu o adâncime care atinge în unele locuri chiar și 3 metri. Prezenţa lacului într-o peştera fosilă suspendată în calcare puternic fisurate se explică prin impermealizarea puţului galeriei cu argilă de decalcifiere. Prin deschiderea unor fisuri, este posibil ca lacul să se dreneze, ca şi cel din Peştera Pagodelor.

Pentru cei care doresc să viziteze peştera, calea de acces pleacă din D.N. 64A Râmnicu Valcea – Olăneşti, în dreptul satului Cheia se urmează, circa 16 kilometri, un drum modernizat şi forestier, apoi poteca nemarcată pe malul stâng al pâraului Cheia.

​ 4. Muzeul Satului Vâlcean

Muzeul Satului Vâlcean este unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale județului și este situat în comuna Bujoreni. A fost construit în anul 1966, însă abia după 8 ani a fost introdus și în circuitul turistic. Muzeul se întinde pe o distanță de 8 hectare, unde vei găsi peste 40 de case tradiționale. Locul este organizat în aer liber sub forma unui sat cu gospodării specifice zonelor vâlcene, de la școală, biserică, primărie sau han, până la atelierele meșteșugarilor din acele vremuri și locuințelor sătenilor de odinioară.
Zona este împărțită în 4 sectoare: Gospodărie, Meșteșugari, Socio-Cultural și Construcții specializate (troițe, fântâni, stâne, etc).
De când veți păși în acest loc, veți putea simți spiritul tradițional autentic ce caracterizează această zonă.

Program de vizitare:
program de vară (aprilie – octombrie): zilnic 10,00 – 18,00, luni închis
program de iarnă (noiembrie – martie): zilnic 09,00 – 17,00, luni închis

​ 5. Parcul Național Cozia

Parcul Național Cozia este localizat în partea central-sudică a Carpaților Meridionali. Întreaga suprafață de 17.100 ha a parcului se află în județul Vâlcea. Dacă doriți să vizitați această zonă aveți posibilitatea să faceți drumeții, plimbări în nautră, practicarea unor sporturi, organizarea de expediţii, tabere si concursuri in aer liber; să vizitați lăcaşe de cult, locuri şi monumente istorice; sau să observați locuri cu peisaje deosebite, (Defileul Oltului, Cheile Lotrişorului, Cascada Gardului, Bulzul).

Principalele atracţii turistice antropice: Castrul Arutela, Masa lui Traian, Castrul Pretorium, Mănăstirea Cozia, Bolniţa (spitalul) Mănăstirii Cozia, Mănăstirea Turnu, Schitul Ostrov – oraş Călimăneşti, Mănăstirea Stânişoara- locaş de călugări, ctitorită în secolul al-XVII-lea, Mănăstirea Frasinei.

Parcul Național Cozia este locația ideală pentru iubitorii de natură, unde vă veți putea plimba prin păduri de fag, poieni înverzite, presărate cu flori de munte. Dacă ești pasionat de drumeții, atunci te afli în locația potrivită. Parcul Național Cozia îți oferă numeroase trasee turistice, pe care poți să le accesezi cu ușurință, toate fiind marcate.

Vă prezentăm câteva trasee turstice pe care le puteți parcurge:

  • Gara Turnu – Curmătura de la Troița – Muntele Scorțaru – Muchia Turneanu – cabana Cozia (1573 m altitudine). Durata: între 5 ore și 5 ore și jumătate. Marcaj: banda roșie.
  • Mănăstirea Stănișoara – Muchia Vlădesei-Durduc – Vârful Cozia (1668 m altitudine). Durata: între 4 si 5 ore. Marcaj: banda albastră.
  • Brezoi – Valea Dăneasa – Poiana tarsa (1280 m). Durata: între 3 și 4 ore. Marcaj: Punct roșu.

Județul Vâlcea este o zonă presărată cu monumente istorice, atracții turistice, parcuri naturale, și adevărate oaze de liniște unde vă veți putea încărca bateriile. Hotel Simfonia vă va primi cu brațele deschise, unde veți petrece un sejur relaxant.