Dacă alegi să vizitezi Râmnicu Vâlcea într-un weekend, vei găsi diverse atracții turistice care îți vor încânta sejurul. Un weekend în această zonă minunată vă va umple de energie. Veți descoperi un oraș care vă va surprinde într-un mod foarte plăcut, unde se pune accent pe tradiție și pe lucrurile făcute odinioară. Este un loc înconjurat de munți și dealuri împădurite, în interiorul căruia vei găsi un tărâm de poveste. Castelele, conacele, casele memoriale și multe alte atracții turistice care te vor invita să le descoperi.
1. Casa memorială Anton Pann
Casa memorială Anton Pann se află pe strada Știrbei Vodă la numărul 4 și este un loc ce trebuie vizitat dacă ești în Rămnicu Vâlcea. Amplasamentul este un monument de arhitectură urbană, construit la jumătatea secolului al XVIII-lea, având foișor, pivniță, o bucătărie, un dormitor și o încăpere-birou. În interioul acestei case, veți descoperi o expoziție memorială dedicată lui Anton Pann: mobilier de epocă, culegeri de folclor, poezii, povestiri, cărți vechi, tablouri, țesături, lucrări muzicale, etc. Programul de vizitare: luni-duminică (vara: 10:00 – 18:00; iarna 9:00 – 17:00).
2. Muzeul de Istorie
Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea se află în vechea Școală cu Ceas, care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acest monument de arhitectură adăpostește colecții dispuse cronologic, cu elemente din epoca paleolitică, neolitică și cea a bronzului expuse într-o manieră modernă. Turiștii sunt atrași de siturile arheologice reconstituite de la Stolniceni, Ocnița, castrul roman Arutela-Căciulata. Programul de vizitare: program de vara: zilnic 10:00 – 18:00, luni inchis; program de iarna: zilnic 9:00 – 17:00, luni inchis.
3. Monumentul Independenței
Monumentul Independenței se află pe strada Carol I pe Dealul Capela și a fost construit de sculptorul Ioan Iordănescu, în perioada anilor 1913-1914. Statuia simbolizează „România cu chipul îndurerat pentru fiii ei căzuți vitejește în lupte”. Este un monument dedicat eroilor căzuți în războiul din 1877-1878 . pe fețele de est, sud și nord sunt sculptate numele eroilor care au căzut în campania din Bulgaria. Simbolul Independenței este întruchipat de o tânără femeie ce ține în mâna stângă stindardul național și în mâna dreaptă are o cunună de lauri deasupra unei cărți de aramă deschise, așezată pe soclu.
4. Muzeul de artă „Casa Simian”
Clădirea a aparținut familiei Nae și Tita Simian, originari din Saliștea Sibiului, fiind proprietarii unei fabrici de încălțăminte în Râmnicu Vâlcea, la jumătatea secolului XX. Spațiul muzeului întrunește elemente gotice, renascentiste, dând impresia generală de vilă italiană, accentuată de existența grădinii interioare, terasată, cu portic și acoperiș din olane. Din prima jumatate a secolului XX, muzeul detiine lucrari de Gh.Petrascu, N.Tonitza. Th.Pallady, C.Michailescu.
A doua jumatate a secolului XX, cuprinde in expunere lucrari ale pictorilor: H.Catargi, I.Tuculescu, Florin Niculiu, Margareta Sterian, Michaela Eleutheriade, Lucia Dem. Balacescu, Corneliu Baba, Camil Ressu, Horia Bernea, Virgil Almasanu, Dan Hatmanu, Sabin Balasa, Ion Salisteanu, Paul Gherasim, Ion.Grigorescu, Marin Gherasim, Viorel Margineanu etc. si cateva lucrari de sculptura dintre care se remarca prin calitatea artistica, cele realizate de George Apostu, Ovidiu Maitec si Costel Badea. Program de vizitare: program de vară: zilnic 10:00 – 18:00, luni închis; program de iarnă: zilnic 9:00 – 17:00, luni închis.
5. Judecătoria Râmnicu Vâlcea
Judecătoria din Râmnicu Vâlcea este un monument istoric realizat de inginerul Henri Sousskind, construită în perioada anilor 1906-1907. Arhitectura deosebită, precum și valoarea sa culurală atrage mulți turiști an de an. Clădirea a fost înscrisă în lista Monumentelor Istorice. Judecătoria a fost construită pe locul unde funcționase cu chirie o școală primară de fete.
De asemenea, în Râmnicu Vâlcea, un loc plin de istorie, există mai multe biserici ce pot fi vizitate de toți turiștii.
Unele dintre bisericile pe care le puteți descoperi în acest oraș minunat sunt:
- Biserica Buna Vestire – refăcută la 26 iunie 1747 de Radu Râmniceanu, Ion Moldoveanu şi jupan Grigore. În curtea bisericii se află Crucea lui Mihnea Vodă, mai cunoscută şi sub numele de Crucea Mişeilor, o piatră de hotar de la anul 1718.
- Biserica Cuvioasa Paraschiva – Matei Basarab a ctitorit Biserica „Sfânta Paraschiva” sau biserica îngropată din Vidin, unde, la intrare se vede piatra pe care stă scris numele ctitorului, voievodul Matei Basarab, fiind cea mai veche biserică din regiune.
- Biserica Toți Sfinții – A fost construită, între anii 1762-1764, de episcopul Grigorie Socoteanu, Hagi Constantin Malake şi Theodor monahul, egumenul mânăstirii Drobuşa, cărora li se adaugă mai târziu Ioan şi Bica Lahovary. Aici se prăznuieşte hramul Tuturor Sfinţilor şi al Sf.Mucenic Mina.
- Biserica Sf. Dumitru – Biserica parohială cu hramul Sfântul Dumitru, din Râmnicu-Vâlcea, a fost construită înainte de secolul al XVIII-lea.
- Biserica Sf. Gheorghe – Sfântul lăcaș a fost ridicat între anii 1998-1999, fiind sfințit de către Prea Sfințitul Gherasim, episcop al Râmnicului, în data de 3 iunie.
Râmnicu Vâlcea este un oraș minunat, plin de istorie. Într-un weekend petrecut în această zonă vă veți delecta cu priveliștile de vis și arhitectura impresionantă a clădirilor. Hotel Simfonia vă va primi cu brațele deschise într-un spațiu de cazare încântător, unde veți petrece un sejur relaxant.