Entry-header image

Mănăstirea Dintr-un Lemn – atracție turistică din județul Vâlcea

Mănăstirea Dintr-un Lemn se află în comuna Frâncești, județul Vâlcea, fiind situat la doar 25 kilometri de Râmnicu Vâlcea. Acest așezământ monahal, care poartă hramul Nașterii Maicii Domnului este un loc unic din România, care merită vizitat, mai ales dacă vă aflați prin apropiere. Potrivit unei tradiții locale, mănăstirea a fost construită prin cioplirea unui singur stejar, în primele decenii ale secolului al XVI-lea.

Legenda Mănăstirii Dintr-un Lemn

Mănăstirea Dintr-un Lemn are o istorie aparte. Legenda spune că un călugăr ar fi găsit o icoană a Maicii Domnului în scorbura unui stejar. Paul de Alep, care l-a însoțit pe Patriarhul Macarie al Antiohiei în călătoriile sale prin Țările Românești, este cel care susține această legendă a întemeierii bisericii. Acest călugăr a fost îndemnat de o voce să zidească o mănăstire din trunchiul acelui copac, de unde vine și numele așezământului, “dintr-un lemn”. Este o legendă interesantă, captivantă care te face să vezi cu ochii tăi această minune. O altă legendă spune că intr-o noapte un cioban pe nume Radu a visat icoana Maicii Domnului și prntr-o chemare divină a tăiat stejarul unde a găsit icoana. Astfel a construit mănăstirea chiar pe locul în care se înalță falnic stejarul, considerat a fi un loc sfânt.

Istoria Mănăstirii Dintr-un Lemn

Mănăstirea dintr-un Lemn a fost pentru prima dată menționată într-un document ce datează din 1635. Biserica de zid a fost construită de în 1640 de Matei Basarab. Potrivit altor surse, întemeietorul acestui lăcaș de cult ar fi fost Preda Brâncoveanu, un fost mare boier. Arhitectura lui Matei Basarab este recunoscută prin planul triconc al construcției.

În anul 1715, Ștefan Cantacuzino a restaurat în totalitate clopotnița mănăstirii și Casa Domnească. Între anii 1938-1940, lăcașul de cult este supus altor lucări de consolidare de către Ministerul Aerului și Marinei. Astfel, Mănăstirea Dintr-un Lemn a devenit în mod simbolic altarul de închinare pentru aviatori și marinari.

Arhitectura Mănăstirii Dintr-un Lemn

Mănăstirea Dintr-un Lemn de azi datează din anii 1810-1814, fiind ridicată pe locul celei vechi și după aceleași dimensiuni. Cel care a constrit-o a fost ginerele lui Constantin Socoteanu, Iancu. Această biserică de lemn este realizată din bârne groase de stejar încheiate în coadă de rândunică, având o formă dreptunghiulară și cu absida altarului decroșată. La exterior este înconjurată de un brâu în torsadă săpat în grosimea lemnului, cu un pridvor deschis, fără turlă. Acest monument arhitectural este un loc faimos în acel sat, care redă frumusețe și autenticitate.

În cea de-a doua curte interioară întâlnim Biserica din piatră, care este realizată din bârne groase, de formă dreptunghiulară, având o lungime de 13 metri și o lățime de 4 metri. Din punct de vedere arhitectural, biserica este în stil triconc, cu altarul octogonal, abisidele stranelor cu patru laturi, iar pronaosul, care este puțin mai lat decât naosul se termină cu un pridvor pe stâlpi. Toate elementele arhitecturale prezente în biserica mare (de zid) prezintă per ansamblu, arhitectura lui Matei Basarab. Lăcașurile de cult refăcute de fostul domn al Țării Românești au un stil mai simplu față de cele ridicate de Ștefan cel Mare sau Neagoe Basarab. Aceste monumente erau mai modeste, cu un decor îngrijit ce le reda frumusețe și monumentalitate.

În curtea interioară se află și o fântână, care adăpostește sub micuțul acoperiș o icoană cu Maica omnului și Pruncul. Clopotnița este restaurată de Ștefan Cantacuzino în anul 1715 și este asemănătoare cu cea de la Mănăstirea Hurezi. După ce trecem de această clopotniță vom vedea stejarul secular și bisericuța din lemn.

Icoana din Mănăstirea Dintr-un Lemn

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Mănăstirea Dintr-un Lemn este un simbol ala celui lăcaș de cult. Nu există date cu privire la datare sau proveniență. Andrei Gabor de la Universitatea din Strasbourg are o opinie controversată asupra acestei icoane. Profesorul afirmă despre chipul Maicii Domnului că este pictat după modelul lăsat de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, cel care a pictat-o pentru prima dată pe Fecioara Maria. De asemenea, Andrei Gabor spune că această icoană ar fi fost pictată în secolul IV, la

Mănăstirea Theothokos din Grecia. Specialiștii din iconografie consideră că această icoană a Maicii Domnului datează de la începutul secolului al XV-lea.

Icoana este realizată dintr-un singur panou de lemn și este pictată pe ambele fețe, pe verso fiind pictată scena Judecății de Apoi. Icoana este securizată într-o casetă transparentă, fiind o operă de valoare pentru lume. În întreaga lume mai există doar trei exemplare asemănătoare cu icoana de la Mănăstirea Dintr-un Lemn. Acestea se găsesc la Moscova, Istanbul și la Ierusalim.

Mănăstirea Dintr-un Lemn – un lăcaș de cult ce trebuie vizitat

Mănăstirea Dintr-un Lemn este un lăcaș de cult ce trebuie neapărat vizitat de toți cei care au ocazia să ajungă în acele locuri. De asemnea, cadrul natural spectaculos ce înconjoară această biserică vă va transmite o stare de liniște și pace sufletească.

Hotel Simfonia situat în Râmnicu-Vâlcea este cazarea ideală atunci când călătoriți în zona Vâlcea, fiind un loc plăcut, primitor unde îmbinarea armonioasă de lux, confort și eleganță va bucura inimile celor pe care îi găzduiește. Dacă doriți să vizitați Mănăstirea Dintr-un Lemn sau Salina Ocnele Mari, Hotel Simfonia vă oferă cazarea ideală, unde veți petrece un sejur de vis.

Sursa fotografiei: https://www.facebook.com/pages/Manastirea%20Dintr-Un%20Lemn/740494542812380/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button