Mănăstirea Frăsinei a fost construită din lemn și ridicată în anul 1710 de către doi călugări de origine bulgară, Ilarion și Ștefan. Mănăstirea a avut binecuvântarea episcopului de Râmnic, Inochentie, cu hramul Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.
Mănăstirea se află în comuna Muereasca, județul Vâlcea, la 24 km distanță de Râmnicu Vâlcea. De asemenea, hotelul Simfonia vă oferă cazare de lux, unde să vă petreceți câteva zile de relaxare alături de familie. Hotelul dispune și de o terasă panoramică de unde puteți admira munții și orașul. Totul va fi conform așteptărilor tale. Vei avea parte de zile minunate, departe de agitația marilor orașe.
Cât timp sunteți în Râmnicu Vâlcea puteți vizita principalele atracții turistice, precum Muzeul Satului Vâlcean, Muzeul de Istorie, Casa memorială Anton Pann, Muzeul de artă „Casa Simian” sau Judecătoria Râmnicu Vâlcea. De asemenea, în Râmnicu Vâlcea, un loc plin de istorie, există mai multe biserici ce pot fi vizitate de toți turiștii. Aveți ocazia să vizitați Biserica Buna Vestire, Biserica Cuvioasa Paraschiva, Biserica Sf. Gheorghe sau Biserica Sf. Dumitru.
Mănăstirea Frăsinei – scurt istoric
Mănăstirea Frăsinei este una dintre cele mai vechi așezări monahale din Mitropolia Olteniei. În lăcașul de cult accesul femeilor este interzis, fiind destinat exclusiv călugărilor și persoanelor de sex masculin care vin să se roage. Această decizie a fost a luată de Sfântul Ierarh Calinic, care a vizitat mănăstirea în secolul al XIX-lea și a hotărât să nu calce nicio femeie acolo și consumul de carne să fie interzis. În cazul în care o femeie încalcă această regulă va fi sub blestem și toate nenorocirile vor veni asupra ei, precum sărăcia, gârbăvia și alte pedepse dure. Această interdicție nu este dată de o lege anume, însă femeile respectă această hotărâre și evită să calce pragul Mănăstirii Frăsinei, din cauza legendelor legate de blestemele sfântului Calinic. Potrivit anumitor povești din zonă, toate femeilor care au încălcat regula impusă de sfântul Calinic au fost pedepsite, cu excepția unei fete a unui păstor din zonă. Aceasta a călcat în Mănăstire fără a fi conștientă de interdicție și s-a îmbolnăvit de epilepsie. Cu toate acestea, sfântul Calinic a salvat-o, întrucât fata nu a încălcat interdicția cu intenție.
Femeile nu au voie să se apropie de biserică la mai puțin de doi kilometri. Cele ce vor să se roage o pot face în biserica nouă, unde se țin slujbe în zilele de sărbătoare și duminicile. Cu doi kilometri înainte de a ajunge la mănăstire este anunțată interzicerea femeilor prin următorul avertisment: „Strict interzisă urcarea mai sus a persoanelor feminine”, prin „Legământul Sfântului Calinic”.
De asemenea, Mănăstirea Frăsinei este singura a cărei avere nu a fost secularizată. Datorită Sfântului Calinic care a intervenit pe lângă Nicolae Krețulescu, au fost salvate bunurile mănăstirii.
Numele de Frăsinei provine de la pădurile de frasini din zonă. Lăcașul de cult a fost ridicat de doi monahi, Ilarion și Ștefan care se retrăseseră în acea zonă. La început aceștia trăiau într-o colibă de lemn, având doar un paraclis unde se rugau. După anul 1718, cei doi se hotărăsc să se stabilească acolo definitiv. Ei se duc la episcopul Inochentie al Ramnicului si Noului Severin pentru a obține binecuvântarea necesară întemeierii noului schit.
Mănăstirea Frăsinei – Pictura
Pictura din incinta Mănăstirii Frăsinei a fost realizată în stil academic de Mişu Pop din Braşov. Culoarea albastră este predominantă și confer lăcașului de cult o ambianță de liniște, seninătate. În pronaos sunt reprezentate chipuri mari de pustnici care poartă fiecare în mână câte un răvaș pe care este scrisă o idee din învățătura sau practica de rugăciune și asceza lui. În mănăstire găsim și portretul portretul Sfântului Calinic, ctitorul, sub care este inscripţionat: “Calinic Cernicanu Românu Pământeanu”. În partea dreaptă este pictat Mitropolitul Nifon, mitropolitul primat de atunci, având la gât o eşarfă roşie, simbol al primatului României. În naos sunt illustrate scene cu Înălţarea Sfintei Cruci, Deisis, martirii Calinic şi Trifon, Gheorghe şi Dimitrie. În partea superioară a naosului se află de o parte Naşterea Domnului, iar de cealaltă Învierea. Catapeteasma este din lemn şi este pictată.
Mănăstirea Frăsinei – vizitează acest lăcaș de cult și alege cazarea la hotelul Simfonia
Mănăstirea Frăsinei este un lăcaș de cult ce merită vizitat dacă vă aflați pein zonă. De asemenea, puteți admira și alte mănăstiri, precum Mănăstirea Hurezi sau Mănăstirea Dintr-un Lemn.
Hotel Simfonia, este singurul loc din oraș de unde priveliștea către munții Făgărașului se deschide amplă, de o frumusețe copleșitoare. Totul este o simfonie de idei menită să bucure inimile celor pe care ii găzduiește. Acest boutique de 4 stele vă va face sejurul de vis și veți dori să prelungiți vacanța cât mai mult. Hotelul este perfect pentru cei care vor să se relaxeze și să evadeze din orașele mult prea aglomerate, care nu oferă liniștea necesară, pe care ne-o dorim cu ardoare câteodată. Personalul nostru vă va face să vă simțiți ca acasă.