Muzeul Satului Vâlcean este localizat la ieșirea din Râmnicu Vâlcea spre Sibiu. Muzeul se întinde pe o suprafață de 8 hectare fiind organizat în jurul culei de la Bujoreni, o locuință fortificată și locuită pentru perioade scurte în timpul invaziilor. Muzeul Satului Vâlcean reprezentă întoarcerea în timp la vechile tradiții de altădată. Scopul muzeului este reproducerea unui sat tradițional vâlcean din urmă cu mai bine de 100 de ani.
Muzeul Satului Vâlcean – un loc plin de tradiție
Muzeul Satului Vâlcean care este amplasat în aer liber are în componența lui toate instituțiile social-culturale, specifice unei așezări rurale tradiționale. Pentru a recrea spațiul tradițional din trecut, organizatorii muzeului au ținut cont de următorii factori: formele de relief ale zonei, vatra și hotarul lui cu toate elementele. Toate construcțiile și gospodăriile au fost amplate în interiorul satului, fiind transferate din diferite localități ale județului Vâlcea.
Muzeul Satului Vâlcean este împărțit în patru sectoare după cum urmează:
1. Sectorul Socio-cultural
– Sectorul socio-cultural al monumentelor de utilitate publică are în alcătuința sa școala primară rurală de la începutul secolului al XX-lea, din vremea lui Spiru Haret, o biserică de lemn, construită în anul 1785 și preluată din comuna Nicolae Bălcescu șu un han de la sfârșitul secolului al XIX-lea din satul Saliște din comuna Malaia. Acest sector urmează să fie completat cu o primărie rurală și alte obiective cu valoare arhitectonică.
Hanul lui Bogdan, situat inițial pe malul Lotrului, se remarcă prin arhitectura masivă, fiind construit din pietre de râu. Hanul era alimentat cu energie încă din anul 1900 printr-o mini turbină acționată de apele râului.
2. Sectorul Gospodărie
Muzeul Satului Vâlcean este o întruchipare a caselor de demult. Astfel, în interiorul domeniului putem viziona 42 de locuințe și peste 12.000 de piesede muzeu. Tot teritoriul inspiră un aer tradițional. De asemenea sunt ilustrate foarte bine ocupațiile țăranilor de altădată: agricultură, creșterea animalelor, ateliere de fierărie și potcovărie. Meșteșugurile și tehnicile populare ne atrag în lumea tradițională, departe de tehnologie și de aglomerația orașelor mari. În cadrul muzeului, se pot remarca casele cu foișor din zona etnografică Horezu (din comunele Măldărești, Stoenești, Bărbătești), gospodăriile specializate în viticultură, transferate din zona Drăgășani (satele Prundeni, Olteanca), în pomicultură (comunele Alunu, Tomșani, Cernișoara) ori în creșterea animalelor din zona montană (satele Boișoara, Pascoaia-Brezoi).
Alături de locuințe, în cadrul gospodăriilor au fost transferate și o serie de construcții anexe: patule, magazii, fânare, cotețe destinate depozitării unor produse agroalimentare sau pentru creșterea unor păsări și animale.
De asemenea, dacă vizitați acest muzeu minunat car ilustrează viața de odinioară, vă veți putea delecta din punct de vedere vizual cu porțile tradiționale vâlcene ce te primesc în acest universal.
3. Sectorul meștesuguri – tehnici populare
Sectorul meșteșuguri – tehnici populare prezintă procedeele și tehncile populare realizate în trecut. Din această categorie fac parte următoarele:
– tehnici de prelucrare a unor materii prime necesare pentru construirea anumitor unelte, vase și diferite obiecte de uz casnic
– metode folosite penntru obținerea unor produse vegetale sau animale
– tehnici folosite pentru prelucrarea fibrelor vegetale sau animale
De asemenea, în cadrul muzeului au fost amplasate o serie de ateliere meșteșugărești: atelierul de olărit din centrul Vlădești (secolul XX), atelierul de dulgherie-tâmplarie (secolul XX) din satul Șerbănești, comuna Salatrucel, atelierul de prelucrarea părului de capră (începutul secolului al XX-lea), din satul Curtea, comuna Popești, precum și un atelier de fierărie din comuna Prundeni.
4. Sectorul Construcțiilor specializate
Sectorul construcțiilor specializate cuprinde câteva unități ilustrând pe cele din satul tradițional de munte: troițe de drum, transferate din localitățile Govora-sat și Feteni, fântâni de hotar, stupine de albine, o stâna transferată din muntele Smeurat, un conac de vie transferat din comuna Fârtătești, foișoare de pază etc.
Program de vizitare:
- program de vara: zilnic 10,00 – 18,00, luni inchis
- program de iarna: zilnic 9,00 – 17,00, luni inchis
Muzeul Satului Vâlcean merită să fie vizitat în tot timpul anului, fiind un tărâm magic, unde veți putea descoperi un sat tradițional și tot de ține de viața țăranilor de altădată. După vizita la muzeu, vă puteți delecta cu unul dintre cele mai delicioase preparate ale restaurantului Simfonia, cum ar fi un foie gras cu sos miso, pesmet aromatizat, piersici și mugur de ghimbir.
Hotel Simfonia situat în Râmnicu-Vâlcea este cazarea ideală atunci când călătoriți în zona Vâlcea, fiind un loc plăcut, primitor unde îmbinarea armonioasă de lux, confort și eleganță va bucura inimile celor pe care îi găzduiește.