Muzeul Trovanților este un loc uimitor ce merită vizitat dacă vă aflați în județul nostru. Râmnicu Vâlcea asucunde multe locuri impresionante, ce așteaptă să fie descoperite de exploratorii dornici să pătrundă pe melagurile noastre. Acest loc îți poate lăsa o senzație stranie, întrucât peisajele întâlnite par desprinse din altă lume. Muzeul Trovanților este localizat este comuna Costești din județul Vâlcea, în satul comunei, lângă DN67, drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu.
Rezervația naturală nu permite accesul mașinilor în zonă cu o barieră. Veți vedea la intrarea în aria protejată un panou cu informații despre rezervație pentru ca turiștii să știe mai multe lucruri despre acest loc.
Muzeul Trovanților – o scurtă istorie a acestui loc inedit
Muzeul Trovanților este un loc inedit, în aer liber, deschis pentru toți pasionații de geologie și arheologie. în interiorul acestui muzeu veți descoperi trovanții. Dar ce sunt acești trovanți?
Trovanții, cunoscuți sub denumirea de „pietre care cresc”, “dorobanţi”, “bălătruci”, “pietre vii” sunt microforme de relief caracteristice acumulărilor de nisipuri și unor stratificații de gresie bogate în carbonat de calciu. Trovanții au fost descoperiți în 1994 de un grup de arheologi. Conform anumitor surse, locul unde se află astăzi muzeul ar fi fost ocupat de o deltă, iar actuala carieră s-a format prin depunerea succesivă a materialului transportat de pe continent. În urmă cu 10-15 milioane de ani, o mare parte a Olteniei era acoperită de Lacul Getic. Termenul de „trovant” a fost folosit pentru prima dată de Gheorghe Murgoci, în lucrarea sa „Terțiarul din Oltenia, 1907”. Trovanții au și niște frome destul de bizare, datorită faptului că a existat o depunere neuniformă a cimentului în masa nisipurilor. Aceste pietre localizate în interiorul Muzeului Trovanților s-au format în albia unui râu, conform specialiștilor.
Trovanții întâlniți în Muzeul Trovanților impresionează și prin mărimea lor, găsindu-se trovanți de la doi – trei cm, pâna la aproximativ cinci metri. În România, putem întâlni aceste pietre cu formă bizară, sferică sau elipsoidală pe Dealul Feleacului, în județul Cluj, pe teritoriul satului Casolt, din Sibiu, în munții Buzăului, precum și în Hășdat, în județul Hunedoara. Unele persoane consideră că acești trovanți ating dimensiuni de până la cinci metri, deoarece la fiecare ploaie pietrele cresc cu câțiva milimetri. Însă, această creștere se datorează faptului că sferele au un conținut mare de săruri minerale, iar în condiții de umezeală, acestea fac ca nisipul să se umfle.
Muzeul Trovanților este un loc desprins de pe altă planetă, datorită acestor pietre neobișnuite. Trovanții sunt recunoscuți după forma lor stranie, culoarea sau consistența acestora. Putem întâlni aceste pietre în întreaga lume, cele mai impresionante fiind Theodore Roosevelt National Park, din Dakota de Nord, Statele Unite ale Americii. Cele de aici au culoarea roșie, datorită fierului pe care îl au în compoziția lor. De asemenea, putem descoperi aceste concrețiuni grezoase în depresiunea Fayum, Egip (ajung până la 9 metri), precum și în Africa de Sud, China, Australia, Mexic, Argentina, Peru, Rusia, Kazahstan, Spania, Franța sau Cehia.
Cazare hotel Simfonia, Râmnicu Vâlcea
Hotel Simfonia, este singurul loc din oraș de unde priveliștea către munții Făgărașului se deschide amplă, de o frumusețe copleșitoare. Totul este o simfonie de idei menită să bucure inimile celor pe care ii găzduiește. Acest boutique de 4 stele vă va face sejurul de vis și veți dori să prelungiți vacanța cât mai mult. Hotelul este perfect pentru cei care vor să se relaxeze și să evadeze din orașele mult prea aglomerate, care nu oferă liniștea necesară, pe care ne-o dorim cu ardoare câteodată. Personalul nostru vă va face să vă simțiți ca acasă.
Puteți vizita Muzeul Trovanților, fiind situate la doar o oră de mers cu mașina de la hotel Simfonia. Activități de o zi sunt disponibile la hotelul nostru. Dacă ești un pasionat al drumețiilor pe jos sau cu bicicleta, la doar 22 de kilometri găsești Băile Govora, un loc extraordinar în sine și de unde poți porni pe numeroase trasee către Mănăstirea dintr-un lemn sau Mănăstirea Horezu. De asemenea poți alege să te duci la o degustare de vinuri sau să te relaxezi la pescuit în locațiile special amenajate. Hotel Simfonia este locul ideal de a petrece câteva zile relaxante și pline de distracție.