Entry-header image

O zi în Horezu, orașul olăritului – atracții turistice Horezu

atracții turistice Horezu

Orașul Horezu este un orășel liniștit de munte, dar care te poate captiva imediat ce ai pășit pe acele meleaguri. Află care sunt atracțiile turistice pe care nu le poți rata când ajungi în Horezu!

Înconjurat de un peisaj natural de munte impresionant, munții Capațânii, Măgura Slătioarei, dealurile Negruleștilor, Costeștilor si Tomșanilor, Horezu este cel mai important centru de olărit din țară.

Orașul Horezu, este menționat pentru prima oară în documentul dat la Râmnic la 5 septembrie 1487 de către voievodul Vlad Calugărul. Satul este apoi donat de Constantin Brâncoveanu Mănastirii Hurez. Așezarea se dezvoltă ceva mai mult după anul 1780, când devine cunoscut sub numele de „Târgul Horezu”.

​Atracții turistice pe care le poți vizita în Horezu

Mănăstirea Hurezi este cel mai vast ansamblu de arhitectura medievala din Țara Românească, monument UNESCO, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, cu biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena (1690-1693) cu remarcabile picturi murale (tabloul votiv) și cu mormântul gol al ctitorului. Tot in cadrul mănăstirii se află paraclisul, Foișorul lui Dionisie (cu remarcabile sculpturi), muzeul bisericesc, precum și schitul Sfinții Apostoli Petru si Pavel (1698) și schitul Sfântul Ștefan (1703), dar si biserica Sfinții Îngeri (1700), cu picturi murale din 1757. În incinta mănăstirii se află o moară de apă, tot aici existând ateliere de prelucrare artistică a lemnului.

Târgul Anual de Olărit “Cocoșul de Horezu”

Târgul Anual de Olărit “Cocoșul de Horezu” este organizat pe platoul “Stejari” in prima săptămână din iunie, încă din anul 1974. Maeștrii iscusiți în arta olăritului realizează compoziții uimitoare din lut, ce pot fi achiziționate de turiști.

Cocoșul este emblema centrului ceramic din Horezu. Cocoșul provine din casele din Oltenia, unde a servit drept semnal de avertisment: pază împotriva necunoscutului, simbolul biruinței, a victoriei luminii asupra întunericului.

În același timp, cocoșul este considerat simbolul învierii și nemuririi sufletului, emblema vigilenței și a mândriei. Reprezentarea cocoșului pe vasele ceramice Horezu este una variată, cocoșul fiind redat în diverse game cromatice și ipostaze: mai mândru, mai colorat, mai detaliat etc.

Dacă mergeți la o excursie de o zi la Horezu, nu ratați o altă șansă de a vedea singurul loc din România în care se obține mătase naturală, dar este și țesută, găsită în județul Vâlcea, în satul Stoenești.

Ce să faci dacă ajungi în Horezu

Nu puteți spune că ați fost în Horezu dacă nu ați participat la un atelier de olărit. Deci, dacă plănuiți o excursie de o zi la Horezu, rezervați un loc la un atelier de olărit. Vei învăța să modelezi lutul, iar distracția va fi pe măsură!

Sfaturi: În Horezu puteți găsi ateliere de olărit la Paloși și Pietraru. Dacă sunteți în căutarea pentru ceva mai tradițional, mergeți la satul Olari, la doar 2 km distanță de Horezu.

De la Horezu poți pleca cu suveniruri originale care cu siguranță vor stârni admirația celor dragi. Aveți grijă însă pentru că nu toate obiectele sunt 100% tradiționale. Vă recomandăm să vă cumpărați suvenirurile de la Collias – doamnele de aici vă vor arăta care sunt obiectele tradiționale și lucrate manual și vă vor explica tot ce doriți să știți despre tradițiile olăritului.

Hotel Simfonia situat în Râmnicu-Vâlcea este cazarea ideală atunci când călătoriți în zona Vâlcea, fiind un loc plăcut, primitor unde îmbinarea armonioasă de lux, confort și eleganță va bucura inimile celor pe care îi găzduiește.

Call Now Button