Salina Ocnele Mari reprezintă un obiectiv turistic din județul Vâlcea și se află în localitatea cu același nume. Este situată la 8 km de Râmnicu Vâlcea, într-o zonă pitorească, cu alte centre balneare (Căciulata, Olănești, Călimănești) și având un turism cu caracter religios (mănăstirea Cozia).
Ocnele mari este un oraș din județul Vâlcea, România, având o populație de 3,309 locuitori. Este una dintre cele mai vechi așezări din zona Olteniei, fiind cunoscută pentru zăcământul de sare. pe suprafața orașului au fost găsite urme a unei așezări din epoca neolitică: topoare, vârfuri de lance, cuțite sau vase confecționate din lut ars.
Salina Ocnele Mari – scurt istoric
Exploatarea sării în Salina Ocnele Mari, potrivit unor cercetări din Cosota, datează de mii de ani. În timpul lui Mircea cel Bătrân, exploatarea zăcământului de sare se realiza de țiganii robi, denumiți ciocănași. Este consemnat în istorie faptul că în aceste locuri s-a aflat centrul tribal Buridava, menționat în scrierile istoricului Ptolomeu. Primele guri de ocne au fost săpate în Cărpiniș. Acestea se surpă și se formează lacul Din Brazi. Se încearcă săparea altor guri însă, și acestea, la rândul lor se surpă, formându-se Balta Roșie. Cu trecerea timpului apar minele Sf. Ioan Vechi, Sf. Ioan cel Nou, Pavel.
Extragerea sării din mină era un proces greu și anevoios. Sarea preluată din masiv era transportată către puțul central cu roabele sau în spate. De aici era încărcată în praștiile crivacului cu ajutorul căruia se scotea la suprafață. Instalația datează din timpul Evului Mediu și a fost păstrată până în 1894, când a fost înlocuită cu un ascensor, ce funcționa cu ajutorul unei mașini de abur. Accidentele în mine erau destul de frecvente, deoarece coborârea în mină se făcea pe scări de frânghii așezate de-a lungul puțului de extracție. În 1957 mina a fost închisă din cauza unor surpări.
În zilele de azi, sarea extrasă din Salina Ocnele Mari este utilizată și trimisă sub formă de saramură concentrată pentru procesele tehnologice la Combinatul Chimic Râmnicu Vâlcea. Astfel zăcământul de sare capătă valențe mari.
Salina Ocnele Mari – obiectiv turistic de relaxare
Salina Ocnele Mari este un obiectiv turistic vizitat de mii de oameni anual. Această bază turistică a fost transformată în zonă turistică din anul 2009. Parcul turistic al Salinei Ocnele Mari, care se întinde pe o suprafață de 20.000 de m2, are o biserică, un muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, terenuri de fotbal, locuri de joacă pentru copii. Astfel, dacă vă gândiți să vizitați acest obiectiv turistic din Râmnicu Vâlcea aveți la dispoziție diferite activități fizice prin care să vă petreceți timpul. În incinta salinei se pot ține și evenimente publice, fiind amenajată o sală mare de festivități. Cei ce vor să aibă parte de puțină liniște, se pot retrage în biserica ce poartă hramul Sfânta Varvara și Sfântul Gheorghe.
Zona parcului este amenajată la 225 metru față de nivelul mării. Lungimea galeriei salinei este de 1300 m. Temperatura interioară se încadrează între 13 și 15 grade Celsius. Astfel, Salina Ocnele Mari este ideal pentru relaxxare, agrement și tratament.
Cum ajungem la Salina Ocnele Mari
Orașul Ocnele Mari este situat la aproximativ 8 km de Râmnicu Vâlcea. În Ocnele Mari se poate ajunge folosind drumul DN67 (strada Copăcelu a municipiului Râmnicu Vâlcea) și strada Alexandru Ioan Cuza a orașului care se intersectează cu aceasta.
Hotel Simfonia situat în Râmnicu-Vâlcea este cazarea ideală atunci când călătoriți în zona Vâlcea, fiind un loc plăcut, primitor unde îmbinarea armonioasă de lux, confort și eleganță va bucura inimile celor pe care îi găzduiește. Dacă doriți să vizitați Salina Ocnele Mari, Hotel Simfonia vă oferă cazarea ideală, unde veți petrece un sejur de vis.
În Râmnicu Vâlcea veți avea ocazia să vă relaxați, dar și să vizitați diferite atracții turistice. Puteți face excursii de o zi, dacă vă aflați pentru un sejur de weekend la Râmnicu Vâlcea.